Description
Fungicid Ortiva Top, 1L
Substanța activă | 200 g/l (18.2 % g/g) azoxistrobin + 125 g/l (11.4% g/g) difenoconazol |
Formulare | suspensie concentrată |
Mod de acțiune | preventiv, curativ, contact, sistemic local, translaminar |
Tipul de produs | Fungicide |
Grupa de culturi | Arbuşti fructiferi, Legume |
Descriere
Fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole.
Ortiva® Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Azoxistrobin: Acţionează ca inhibitor al respiraţiei mitocondriale, blocând ciclul energetic al patogenului. Intervine în ciclul biologic al ciupercii, în principal în timpul germinaţiei sporilor şi în timpul iniţierii penetrării în ţesuturile plantei. Prezintă preluare graduală şi activitate sistemică locală (translaminară) în frunze. Activitate preventivă. Difenoconazol: Prezintă acţiune preventivă şi curativă. Acţionează prin blocarea biosintezei steroizilor în membranele celulare ale fungilor. Acţiune sistemică locală şi uşoară translocare acropetală.
Cultivare și dozare
Recomandări de aplicare
ORTIVA TOP se aplică preventiv şi/sau la avertizare, când condiţiile climatice sunt favorabile pentru dezvoltarea bolilor.
Momentele de aplicare corespund următoarelor faze de vegetaţie:
– tomate – apariţia celei de-a 6-a frunze până când 70% din fructe s-au maturat;
– vinete, ardei – apariţia celei de-a 10 frunze, până la coacere deplină;
– fasole – de la începutul înfloritului, până când 70% din păstăi ating dimensiunea normală; –
– varză şi varză de Bruxelles – de la începutul formării căpăţânii, până la atingerea mărimii normale;
– conopidă şi broccoli – de la începutul dezvoltării mugurilor laterali, până la prima inflorescenţă vizibilă;
– morcov, păstârnac, pătrunjel, hrean, ridichi – de la începutul formării rădăcinii, până la atingerea dimensiunilor normale;
– ţelină – de la începutul formării rădăcinii, până când aceasta este la 80% din dimensiunea normală;
– dovlecei şi castraveţi – de la prima inflorescenţă, până la maturare deplină; – praz – de la începutul îngroşării frunzelor bazale, până la maturitate; 7
– salată – de la dezvoltarea completă a rozetei de frunze, până la maturare;
– pepeni galbeni şi pepeni verzi – de la apariţia primei ramificaţii a tulpinii principale, până la maturarea fructelor;
– căpşun şi zmeură – primele flori deschise (început de înflorit), până la maturare, a 2-a recoltare; – ceapă semănată direct,
– ceapă din arpagic şi usturoi – de la începutul îngroşării frunzelor bazale, până când bulbul are 50% din diametrul normal;
– ceapă verde – 5 frunze adevărate;
– mazăre – de la apariţia primelor inflorescenţe, până când 70% din păstăi ating dimensiunea normală.
Intervalul dintre tratamente se adaptează în funcţie de condiţiile climatice şi presiunea de infecţie. La aplicarea în spaţii protejate, se va evita efectuarea tratamentelor în condiţii de temperaturi şi umidităţi relative foarte ridicate sau foarte scăzute.
Cultura | Agentul dăunător | Doza | Volum de ap ă min.- max. |
Num ăr maxim tratamente |
Interval între tratamente (min.) |
Timp de pauză până la recoltare |
Tomate (câmp, sere şi solarii) |
Botrytis cinerea, Phytophthora infestans, Cladosporium fulvum, Leveillula taurica, Alternaria solani, Alternaria alternata |
1 l/ha | 1000 litri/ha | 3 | 7-10 zile | 7 zile |
Vinete (câmp, sere şi solarii) |
Botrytis cinerea, Phytophthora parasitica, Cladosporium fulvum, Leveillula taurica, Alternaria solani, Alternaria alternata |
1 l/ha | 1000 litri/ha | 3 | 7-10 zile | 7 zile |
Ardei (câmp, sere şi solarii) |
Botrytis cinerea, Phytophthora capsici, Cladosporium fulvum, Leveillula taurica, Alternaria solani, Alternaria alternata |
1 l/ha | 1000 litri/ha | 2 | 8-10 zile | 7 zile |
Fasole verde (câmp) | Peronospora viciae, Erysiphe polygoni | 1 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 12 zile | 7 zile |
Fasole (câmp) |
Peronospora viciae, Erysiphe polygoni | 1 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 12 zile | 7 zile |
Varză (câmp) |
Mycosphaerella brassicicola, Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola, Peronospora brassicae, Erysiphe cruciferarum, Leptosphaeria maculans, Sclerotinia sclerotiorum, Albugo candida |
1 l/ha | 200-600 litri/ha |
2 | 14 zile | 21 de zile |
Varză de Bruxelles (câmp) |
Mycosphaerella brassicicola, Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola, Peronospora brassicae, Erysiphe cruciferarum, Leptosphaeria maculans, Sclerotinia sclerotiorum, Albugo candida |
1 l/ha | 200-600 litri/ha |
2 | 14 zile | 21 de zile |
Castraveţi (câmp şi sere) |
Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, Cladosporium cucumerium |
1 l/ha | 500-1500 litri/ha |
3 | 10 zile | 3 zile |
Morcovi, P ăstârnac, Pătrunjel (câmp) |
Alternaria dauci, Erysiphe heraclei, Sclerotinia sclerotiorum | 1 l/ha | 200-600 litri/ha |
3 | 14 zile | 14 zile |
Hrean, Ridichi (câmp) | Mycosphaerella brassicicola, Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola, Peronospora brassicae, Erysiphe cruciferarum, Leptosphaeria maculans, Sclerotinia sclerotiorum, Albugo candida |
1 l/ha | 200-600 litri/ha |
3 | 14 zile | 14 zile |
Conopidă (câmp) |
Mycosphaerella brassicicola, Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola, Peronospora brassicae, Erysiphe cruciferarum, Leptosphaeria maculans, Sclerotinia sclerotiorum, Albugo candida |
1 l/ha | 200-600 litri/ha |
2 | 14 zile | 14 zile |
Broccoli (câmp) |
Mycosphaerella brassicicola, Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola, Peronospora brassicae, Erysiphe cruciferarum, Leptosphaeria maculans, Sclerotinia sclerotiorum, Albugo candida |
1 l/ha | 200-600 litri/ha |
2 | 12 zile | 14 zile |
Ţelină (câmp şi sere) |
Erysiphe heraclei, Septoria apii, Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria dauci |
1 l/ha | 200-1000 litri/ha |
3 | 14 zile | 14 zile |
Dovlecei (câmp şi sere) |
Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, Cladosporium cucumerium |
1 l/ha | 500-1500 litri/ha |
3 | 10 zile | 3 zile |
Pepene galben (câmp şi sere) |
Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, Cladosporium cucumerium |
1 l/ha | 500-1500 litri/ha |
3 | 8 zile | 3 zile |
Praz (câmp) |
Alternaria porri, Puccinia alii, Peronospora destructor, Cladosporium allii, Phytophthora porri |
1 l/ha | 200-1000 litri/ha |
2 | 12 zile | 21 de zile |
Salată (câmp) |
Alternaria brassicae, Cercospora lactucae-sativa, Bremia lactucae, Sclerotinia sclerotiorum |
1 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 7 zile | 14 zile |
Salată (sere) |
Alternaria brassicae, Cercospora lactucae-sativa, Bremia lactucae, Sclerotinia sclerotiorum |
0,8 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 7 zile | 14 zile |
Ceapă semănată direct, Ceapă din ar- pagic, Usturoi (câmp) |
Alternaria pori, Puccinia alii, Peronospora destructor, Cladosporium allii, Phytophthora porri |
1 l/ha | 300-600 litri/ha |
1 | 14 zile | 14 zile |
Ceapă verde (câmp) | Alternaria pori, Puccinia alii, Peronospora destructor, Cladosporium allii, Phytophthora porri |
1 l/ha | 300-600 litri/ha |
1 | – | 7 zile |
Mazăre (câmp) | Ascochyta pisi, Peronospora viciae, Mycosphaerella pinodes, Erysiphe pisi |
1 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 14 zile | 14 zile |
Căpşun, Zmeură (câmp şi sere) |
Podosphaera aphanis, Colletotrichum acutatum, Mycosphaerella fragariae, Gnomonia comari |
1 l/ha | 300-1200 litri/ha |
2 | 7 zile | 3 zile |
Pepene verde (câmp şi sere) |
Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearum, Cladosporium cucumerium |
1 l/ha | 500-1500 litri/ha |
3 | 8 zile | 3 zile |
Omologări: Tomate, Vinete, Ardei, Fasole, Fasole verde, Varză, Varză de Bruxelles, Castraveți, Morcovi, Păstârnac, Pătrunjel, Hrean, Ridichi, Conopidă, Broccoli, Țelină, Dovlecei, Pepene galben, Praz, Salată, Ceapă (semănată direct sau din arpagic), Usturoi de câmp, Ceapă verde, Mazăre, Căpșun, Zmeură, Pepene verde.
În atentia utilizatorului: Respectând indicatiile prezentate, produsul poate fi folosit în scopul propus. Garantăm calitatea produsului, dar nu ne asumăm riscurile pentru eventualele daune provocate de incorecta manipulare, depozitare sau utilizare a acestuia. Producătorul îşi declină orice responsabilitate fată de prejudiciile datorate depozitării, manipulării sau utilizării neconforme cu recomandările din această etichetă. Pentru evitarea aparitiei organismelor rezistente la actiunea produselor fitosanitare este indicată alternarea grupelor chimice a produselor. Producătorul recomandă utilizarea unor tehnologii integrate de combatere care să prevină aparitia organismelor rezistente. Orice nerespectare a de mai sus va duce la diminuarea eficacităţii sau la un eşec total.